Elk pretpark heeft een mascotte en ook bij Bobbejaanland is dat niet anders. Toch deed cowboymascotte Bobbie pas 28 jaar na de opening van Bobbejaanland zijn intrede in het park en de reclamecampagnes… Zo’n 31 jaar geleden, in 1989 om precies te zijn, maakten we voor het eerst kennis met cowboy Bobbie…
In eerste instantie leek Bobbejaanland geen mascotte nodig te hebben. Bobbejaanland had immers al een eigen gezicht: Bobbejaan Schoepen. Bobbejaan was in principe de parkmascotte van Bobbejaanland. In 1989 dook er voor het eerst een cowboyfiguurtje op in de folders van Bobbejaanland. In dat jaar deed ook Efteling-mascotte Pardoes zijn intrede en ook kangoeroe van Walibi was in die periode ontzettend bekend en populair. Mascottes waren hip. Opvallend was dat van het figuurtje toen enkel nog maar de rug te zien was en dat het op bepaalde tekeningen vergezeld werd door een hobbelpaard. Ook in het daaropvolgende jaar, 1990, werd hetzelfde figuurtje afgebeeld op affiches en folders. Het figuurtje kreeg ook een plaats in het Bobbejaanlandlogo.
Pas in 1991 krijgen we het gezicht van Bobbie te zien in de parkfolder en de daaropvolgende jaren ook in heel wat reclamecampagnes in binnen-en buitenland. Bobbie krijgt ook een plaats op zowat alle infoborden in het park en hij is aanwezig op vlaggen, parkplannen, merchandising en in het logo van Bobbejaanland wordt de eerste versie van Bobbie vervangen door de nieuwe. De naam van de mascotte werd niet gecommuniceerd naar de bezoeker toe en vreemd genoeg was Bobbie ook niet fysiek aanwezig in het park om bv. de bezoekers ‘s morgens op te wachten, zoals dat vaak in andere parken het geval was. In plaats daarvan ontvingen twee andere naamloze mascottes de bezoekers. Deze twee mascottes, een beer met cowboyhoed en een pluche cowboy-achtige figuur (die qua kledij wel wat weghad van Bobbie), hadden geen naam en werden ook nergens met een tekening afgebeeld. Aan het einde van de jaren 90 en begin jaren 2000 werd de rol van Bobbie in reclamecampagnes kleiner. In 1999 verscheen hij voor de laatste keer in de parkfolder en vanaf 2000 is hij daarin niet meer te zien. In het park bleef hij prominent aanwezig op de signalisatie, infoborden, vlaggen…
Kenmerkend voor Bobbie is zijn felgroene truitje, de bruine bretellen, een lichtbruine cowboyhoed, de bruine rijbroek, de cowboyboots en het felrode sjaaltje. Opvallend is dat Bobbie altijd en overal slechts in één pose werd afgebeeld, namelijk met de handen op de rug en met een lasso in de hand. Bobbejaanland Fansite liet – voor gebruik op de site en met goedkeuring van het park – het figuurtje opnieuw tekenen in een aantal nieuwe poses.
Na de verkoop van Bobbejaanland aan Parques Reunidos bleef ook Bobbie verder leven. In 2006 is Bobbie na 6 jaren afwezigheid weer in de originele versie (1991) aanwezig in de parkfoldertjes voor de promotie van de twee nieuwe westernattracties ‘Dreamcatcher’ en ‘Desperado City’. In 2007 ondergaat Bobbie samen met de huisstijl van Bobbejaanland een vernieuwingsoperatie en wordt het uiterlijk van Bobbie drastisch gewijzigd. Het figuurtje wordt volwassener, groter en krijgt een sheriffster op de hoed. Onder het truitje draagt Bobbie nu een oranje-wit gestreept shirt. Bobbejaanland wil het figuurtje herlanceren en voor het eerst is Bobbie ook écht te ontmoeten in het park. Er komt heel wat nieuwe merchandising rond Bobbie en Bobbie duikt opnieuw in de folders.
Tekeningen Bobbie: Bram Faems (herwerking Bobbejaanland Fansite), Familie Schoepen (1989/1991) en Bobbejaanland (2007/2011/2018)
Foto’s Bobbie: Familie Schoepen, Bobbejaanland, Tom Vandenbroucke