Winkelkarretje

Modest Hyppoliet Joanna Schoepen (Boom, 16 mei1925 - Turnhout, 17 mei 2010), beter bekend onder zijn artiestennaam Bobbejaan Schoepen, was een Vlaamse zanger, gitarist en fantaisist. Hij was een voormalig acteur en kunstfluiter, alsook oprichter en voormalig directeur en stichter van het amusementspark Bobbejaanland.

Bobbejaan Schoepen was een pionier in de Belgische muziekgeschiedenis: hij was in 1948 de eerste zanger die internationaal doorbrak. Hij was ook de eerste die gebruik maakte van modern materiaal, een eigen toerbus en een systeem van artiestensponsoring. Verder werd Bobbejaan ook geprezen om zijn virtuoze fluittalent, een gave die hij echter verloor door een operatieve ingreep.

Hij manifesteerde zich als een volkszanger met een brede muziekstijl, en als een soort entertainer-fantaisist voor wie zelfironie een handelsmerk was. Op muzikaal vlak floreerde hij vanaf eind jaren '40 tot eind jaren '60. Uit zijn repertoire van zeshonderd nummers gingen vijf miljoen platen over de toonbank. Tot zijn grootste internationale successen behoren het levenslied "Ik heb eerbied voor jouw grijze haren", de parodie "Café zonder bier" en "Je me suis souvent demandé". In eigen land groeide 'De lichtjes van de Schelde’ uit tot een van bekendste evergreens ooit. Vanaf de jaren 70 legde hij zich louter toe op het pretpark Bobbejaanland, dat in 1961 ontstond, waardoor het belang van zijn muzikale carrière op de achtergrond kwam. In 43 jaar tijd groeide het uit tot een van de bekendere parken in Europa, gerund door hem en zijn familie.

Bobbejaan trad dagelijks jarenlang op in zijn legendarische Bobbejaanshows, en wanneer hij niet optrad reed hij rond in het park zijn Amerikaanse slee om foto's en handtekeningen uit te delen aan de bezoekers. Eén van Schoepens' bekendste uitspraken is "Vele politici maakten van hun land een moeras, ik maakte van een moeras Bobbejaanland!".

Bobbejaan aan darmkanker, wat de aanleiding gaf om het park in 2004 te verkopen aan de Spaanse pretparkreus "Parques Reunidos". Sinds 2005 focuste hij zich weer op zijn muziekcarrière. In 2007 ontving hij in België een "Lifetime Achievement Award" voor zijn pionierschap in de Belgische muziekgeschiedenis. In 2008 werd hij opgenomen in de Amerikaanse "Whistlers Hall Of Fame" omwille van zijn fluittalent. Op instigatie van Koning Albert II ontving Bobbejaan Schoepen op 6 juli 2009 het ereteken van Officier in de Kroonorde, uitgereikt aan Belgen met grote artistieke, letterkundige of wetenschappelijke verdiensten.

Op 18 mei 1961 trad Bobbejaan Schoepen in het huwelijk met voormalig operazangeres en fotomodel Josée Jongen. Ze kregen vijf kinderen: Robert (1962), Myriam (1963), Jacky (1964), Peggy (1968) en Tom (1970). Bobbejaan overleed op 17 mei 2010 en Josée Schoepen overleed op 81-jarige leeftijd op 13 september 2013. Ze bleven beiden tot het einde van hun leven in hun huis in Bobbejaanland wonen...

Biografie: Tom Schoepen
Meer info over Bobbejaan? Kijk op www.bobbejaan.be!