Winkelkarretje

1996: Kinderland was zo goed als af, de Parachutetoren was net afgebroken. Tijd dus voor een grondige vernieuwing van de pleinen en paden rondom Kinderland. Nadat eerder het looppad voor Kinderland werd vernieuwd, was het in 1996 de beurt aan het pleintje op het schiereiland voor Kinderland. Blikvangers op dat nieuwe plein zouden een fietsende clown, granieten figuren uit het kaartspel en een gigantisch Bobbejaanlandlogo uit graniet, dat ook nog eens kon ronddraaien en drijven op water, worden.

Omdat Bobbejaanland meer is dan enkel attracties, nemen we deze keer eens een kijkje bij de aanleg van het pleintje voor Kinderland en de installatie van de drijvende granietschijf. De drijvende granietschijf werd vervaardigd door Josef Kusser in Duitsland en de inrichting van het plein werd verzorgd door Ludo Dierckx Tuindesign. Het plein opende in juni 1996.

De granietschijf (250 cm doorsnede, 50 cm hoogte, 7000 kg), vervaardigd uit Berrocal-graniet uit Spanje en het Bobbejaanlandlogo (1800 kg), vervaardigd uit Vanga-graniet uit Zweden, werden hydraulisch op de basissteen van roze Porrinograniet (Spanje) geplaatst. De basissteen (415x415x65cm) heeft een gewicht van 30 ton en werd uit een ruw blok van 53 ton gehouwen. De totale hoogte van de Drijvende Granietschijf bedraagt 155 cm. Door een pijpje in de basissteen wordt water met druk van ongeveer 1,5 bar onder de schijf geperst. De schijf en de basissteen zijn zo nauwkeurig geslepen dat de schijf hierdoor 0,2 mm omhoog geduwd wordt en zonder enige tegenstand of slijtage op de waterfilm drijft. Een bolkap uit graniet in het middan van de schijf houdt de schijf vast. De granietschijf laat zich in twee richtingen met de hand bewegen.