Winkelkarretje

Aan elk groot project gaat heel wat voorbereiding en denkwerk vooraf. Soms zijn er grootse plannen, maar worden de plannen daarna ingekrimpt om uiteenlopende redenen. In de rubriek 'Projecten' gaan we na wat de oorspronkelijke plannen waren voor een bepaalde attractie en in hoeverre de plannen ook werkelijk werden uitgevoerd. In deze special kijken we achter de schermen van de totstandkoming van de El Rio...

El Rio zou een sterk gethematiseerde attractie worden, volledig in het teken van de Aztekencultuur met afdalingen, watervallen en een gigantische draaikolk. Helaas zijn de ideeën die op tafel lagen bij de start van het project nooit helemaal uitgevoerd. Plannen om de draaikolk te overdekken en de bezoekers doorheen ruïnes van een gigantische vervallen tempel te laten varen zullen voor altijd ideeën op papier blijven. Bobbejaanland Nostalgie neemt jullie mee naar de ontwerpfase van rapid river El Rio. We tonen jullie in primeur de ontwerpschetsen, de oorspronkelijke plannen en de totstandkoming van de theming.El Rio opende in 2000 met een minimum aan thematisatie. Pas in 2001 zou de rapid river verder afgewerkt worden. Voor het ontwerp van El Rio schakelde de familie Schoepen het Britse Space Leisure in, een bedrijf onder leiding van Mark Golding, dat gespecialiseerd is in themadecors voor pretparken. Space Leisure stond in het verleden reeds in voor attracties als El Paso Special in Bobbejaanland en Los Piratas in Bellewaerde Park. Het bedrijf tekende mogelijke pistes uit voor de thematisatie van El Rio en zou de theming van het rad, het perron en de beelden langsheen het parcours voor zijn rekening nemen.

  

Het meest opvallende bij die ontwerpschetsen is een grote koepel over de draaikolk. Na de lus achter Speedy Bob zouden de bootjes een donkere grot binnenvaren om vervolgens in de overdekte draaikolk de dieperik in te duiken. De overkapping van de draaikolk werd nooit gerealiseerd en ook de verder afwerking van de rest van het parcours en de theming van de glijbaan is, mede door de problemen met het rad, op de lange baan geschoven.

De plannen met de draaikolk worden echter nog wilder op andere concept arts van het bedrijf Atelier Artistique du Béton (AAB), een bedrijf gespecialiseerd in o.a. kunstmatige rotsformaties en decors uit beton voor themaparken. Op die concept tekeningen wordt een volledig andere piste bewandeld. De draaikolk zou niet meer overdekt worden, maar het concept is daarom niet minder indrukwekkend. De draaikolk zou de apotheose worden van een boottocht doorheen de de ruïnes van een indrukwekkende incatempel die de draaikolk omringt. Een wandelpad doorheen de ruïne maakt het ook voor kijklustigen mogelijk om het traject en de draaikolk te bezichtigen.


Bij Space Leisure werden o.a. de polyesteren beelden van het station en langsheen het parcours gemaakt. Themingspecialisten snijden vormen uit een soort piepschuim. Het sierbeton waarmee de betonnen vaargeul is afgewerkt werd verzorgd door Atelier Artistique du Béton (AAB).

Voor foto's van de realisatie van El Rio verwijzen we graag door naar de bouwfoto's op 'De Werf'. Klik hier om de foto's te bekijken. U vindt er foto's van de grondwerken, de funderingswerken en de werken aan de thematisatie. Onderaan deze pagina vindt u nog enkele foto's van het atelier en de expostand van Space Leisure, met de beelden van El Rio.

 

 
El Rio   
El Rio    El Rio    El Rio  

Jacky Schoepen en Mark Golding    El Rio